Γραφείο Διασύνδεσης ΕΚΠΑ

Εσωτερικός Κανονισμός Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ

Σκοπός και στόχοι του Γραφείου Διασύνδεσης:

Κύριος και βασικός στόχος του Γραφείου Διασύνδεσης είναι να βοηθήσει τους φοιτητές/τριες και απόφοιτους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να προσεγγίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους έτσι ώστε να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς ή ακόμα και να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση.

Επιπροσθέτως, ένας από τους βασικούς μας στόχους και αποστολή μας είναι να ενημερώνουμε τους φοιτητές/τριες  και απόφοιτους του ΕΚΠΑ για θέματα που σχετίζονται με την έρευνα και την εκπαίδευση με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους αλλά και τις πιθανές ευκαιρίες απασχόλησης. Επίσης κύρια και βασική δραστηριότητα του Γραφείου αποτελεί και η παροχή συμβουλευτικής για τον σχεδιασμό σταδιοδρομίας των ενδιαφερομένων.

Αρμοδιότητες του Γραφείου Διασύνδεσης και περιγραφή αυτών:

Το Γραφείο Επικοινωνεί με επιχειρήσεις και οργανισμούς και καταγράφει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προς διευκόλυνση των φοιτητών/τριών στην αναζήτηση απασχόλησης. Γίνεται προώθηση των βιογραφικών των ενδιαφερομένων σε επιχειρήσεις. Το Γραφείο Διασύνδεσης  λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας με τις εταιρείες και τους ομίλους. Συλλέγεται πλήθος στοιχείων τα οποία στη συνέχεια προσφέρουν πολύτιμη ανατροφοδότηση για τις ανάγκες της αγοράς, ενώ παράλληλα μέσα από αυτή την διαδικασία συγκεντρώνονται πληροφορίες για τις επαγγελματικές διαδρομές αυτών που έχουν βρει θέσεις εργασίας. Αυτά τα δεδομένα σε βάθος χρόνου συγκροτούν πολύτιμη βάση πληροφοριών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επαγγελματικές απαιτήσεις.

Επιπροσθέτως, το Γραφείο παρέχει βοήθεια και πληροφορίες στον/στην εκάστοτε ενδιαφερόμενο/η σχετικά με την σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και την συνέντευξη εργασίας. Από τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και επιχειρηματικότητας παρέχεται Συμβουλευτική Υποστήριξη σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες και απόφοιτους για να τους / τις διευκολύνει ως προς την επιλογή καταλληλότερων επαγγελματικών και εκπαιδευτικών κατευθύνσεων, αλλά και να τους /τις πληροφορήσει για μεταπτυχιακές σπουδές καθώς επίσης και για διαθέσιμες υποτροφίες και κληροδοτήματα.

Πιο αναλυτικά σε σχέση με την Συμβουλευτική Υποστήριξη:

Πλαίσιο Υλοποίησης Ατομικών και Ομαδικών Συμβουλευτικών Παρεμβάσεων Επαγγελματικού Προσανατολισμού

1. Σκοπός και Αντικείμενο

Οι ατομικές και ομαδικές συμβουλευτικές παρεμβάσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως υλοποιούνται από τους εξειδικευμένους συμβούλους σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής του Γραφείου για την υποστήριξη της ομαλής μετάβασης και προσαρμογής των φοιτητών/τριών και αποφοίτων του Ιδρύματος στην αγορά εργασίας, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ενδυνάμωση, καθώς και τη διαμόρφωση αυτόνομης επαγγελματικής ταυτότητας.

2. Πλαίσιο Παροχής Ατομικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων

2.1 Οι ατομικές συμβουλευτικές συναντήσεις παρέχονται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και απευθύνονται αποκλειστικά σε ενεργούς/ές φοιτητές/τριες όλων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών καθώς και σε αποφοίτους του ΕΚΠΑ.

2.2 Οι παρεχόμενες υπηρεσίες εντάσσονται στο πλαίσιο της προσωποκεντρικής προσέγγισης και διαμορφώνονται βάσει των εξατομικευμένων αιτημάτων και αναγκών του/της εξυπηρετούμενου/ης, καλύπτοντας, ενδεικτικώς, τα εξής πεδία:

  • Διερεύνηση ενδιαφερόντων, αξιών, ικανοτήτων και κινήτρων σε σχέση με τις διαθέσιμες επαγγελματικές και ακαδημαϊκές κατευθύνσεις.
  • Υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων σε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο.
  • Διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου σταδιοδρομίας.
  • Ανάπτυξη επαγγελματικής αυτοαντίληψης και κατανόηση του επαγγελματικού ρόλου.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής.
  • Προετοιμασία για συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης υποψηφίων (πχ. συνέντευξη επιλογής προσωπικού, επαγγελματική παρουσίαση, κα.).

2.3 Οι συναντήσεις έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και συχνότητα, η οποία καθορίζεται βάσει της φύσης του αιτήματος και της επαγγελματικής αξιολόγησης από τον/την σύμβουλο. Η διεξαγωγή των συναντήσεων διέπεται από τις θεμελιώδεις αρχές της επαγγελματικής δεοντολογίας, της εμπιστευτικότητας, του σεβασμού των προσωπικών ορίων, καθώς και της ισότιμης και απαλλαγμένης από διακρίσεις μεταχείρισης όλων των αιτουμένων υποστήριξης. Η συμβουλευτική διαδικασία ακολουθεί τις προβλέψεις του Εθνικού Κώδικα Δεοντολογίας για την Παροχή Υπηρεσιών Δια Βίου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (https://www.eoppep.gr/images/SYEP/ENTYPO%20KODIKAS%20DEONTOLOGIAS%20SYEP.pdf), όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και αρχές βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ΣυΕΠ (IAEVG Ethical Standards, NCDA Code of Ethics, European Lifelong Guidance Policy Network, κα.).

3. Πλαίσιο Ομαδικών Συμβουλευτικών Παρεμβάσεων

3.1 Οι ομαδικές συμβουλευτικές δράσεις αποτελούν οργανωμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους συμβούλους σταδιοδρομίας του Γραφείου, με στόχο την ενίσχυση βασικών δεξιοτήτων επαγγελματικής ανάπτυξης, την ευαισθητοποίηση σε θέματα σταδιοδρομίας και την καλλιέργεια συλλογικού επαγγελματικού αναστοχασμού.

3.2  Οι εν λόγω δράσεις προάγουν την ενεργητική συμμετοχή και εμπλοκή των φοιτητών/τριών μέσω βιωματικών και συμμετοχικών μεθοδολογιών (experiential learning), και καλύπτουν ενδεικτικά τα εξής θεματικά πεδία:

  • Αυτογνωσία και λήψη επαγγελματικών αποφάσεων.
  • Σχεδιασμός σταδιοδρομίας και αξιολόγηση επαγγελματικών επιλογών.
  • Τεχνικές σύνταξης και αξιολόγησης βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής.
  • Προετοιμασία για συνεντεύξεις, τεχνικές παρουσίασης και διαχείριση επαγγελματικού άγχους.
  • Διερεύνηση επαγγελματικών μονοπατιών ανά γνωστικό αντικείμενο.
  • Δικτύωση και ανάπτυξη προσωπικού brand.

3.3 Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται είτε μέσω ανοικτών προσκλήσεων προς τους φοιτητές/τριες είτε σε συνεργασία με ακαδημαϊκά Τμήματα ή άλλες υπηρεσίες του Ιδρύματος, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ενημερωτικών προγραμμάτων.

4. Μεθοδολογική Προσέγγιση και Εργαλεία

4.1 Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας αξιοποιούν, αναλόγως των αναγκών και της φύσης του αιτήματος, ένα ευρύ φάσμα εργαλείων αξιολόγησης και διερεύνησης επαγγελματικών παραμέτρων, με σκοπό την ενίσχυση της αυτογνωσίας, τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση ενός αυθεντικού και νοηματοδοτημένου επαγγελματικού αφηγήματος.

4.2 Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζονται αφενός τυποποιημένα ψυχομετρικά εργαλεία (ενδεικτικώς: ερωτηματολόγια επαγγελματικών ενδιαφερόντων κατά Holland, τεστ αξιών, αποτύπωση δεξιοτήτων βάσει ταξινομιών κ.λπ.), αφετέρου ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, οι οποίες εστιάζουν στην αναστοχαστική αφήγηση της πορείας ζωής του/της εξυπηρετούμενου/ης.

Η εν λόγω ποιοτική διάσταση της συμβουλευτικής διερεύνησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • ασκήσεις προσωπικού νοήματος και αξιακής ιεράρχησης,
  • ανακατασκευές βιογραφικών διαδρομών (career-life timelines),
  • τεχνικές αφηγηματικής διερεύνησης με βάση τη θεωρία της επαγγελματικής κατασκευής (Career Construction Theory),
  • μεταφορικά σχήματα, όπως το «δέντρο της ζωής» ή ο «επαγγελματικός καθρέφτης»,
  • εφαρμογή του εργαλείου “Vocational Identity Interview”,
  • δημιουργία επαγγελματικού οράματος μέσα από τεχνικές οραματισμού (guided imagery, vision board).

4.3 Οι ποιοτικές τεχνικές δεν περιορίζονται στην αποτύπωση στατικών χαρακτηριστικών, αλλά προάγουν μια δυναμική, πολυδιάστατη και εξελισσόμενη προσέγγιση της επαγγελματικής ταυτότητας, ενισχύοντας την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί, να ερμηνεύει και να επαναπλαισιώνει τις εμπειρίες του υπό το πρίσμα των επαγγελματικών του επιδιώξεων και αξιών.

4.4 Οι παρεμβάσεις σχεδιάζονται στη βάση αρχών συνδιαμόρφωσης στόχων, στοχοθεσίας SMART και συμβουλευτικής ενδυνάμωσης (empowerment-oriented guidance), προάγοντας την αυτονομία, την ετοιμότητα και την επαγγελματική ανθεκτικότητα του/της ωφελούμενου/ης.

5. Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

5.1 Όλες οι ατομικές και ομαδικές παρεμβάσεις του Γραφείου Διασύνδεσης υλοποιούνται σε απόλυτη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Κανονισμού 2016/679 (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – ΓΚΠΔ), του ν. 4624/2019 και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

5.2 Τα προσωπικά δεδομένα που ενδέχεται να συλλεχθούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων (π.χ. ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, αιτήματα συμβουλευτικής, επαγγελματικά σχέδια, απαντήσεις σε ερωτηματολόγια) τηρούνται με εχεμύθεια, δεν κοινοποιούνται σε τρίτους και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Μελέτες

Διενεργούνται Μελέτες, οι οποίες αφορούν στην απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Οι εν λόγω μελέτες, οι οποίες διεξάγονται σε Ιδρυματικό επίπεδο αλλά και τμηματικό (έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 3 Ιδρυματικές και 43 τμηματικές) συμβάλλουν στην βελτίωση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων και στην αναγνώριση πρακτικών που προετοιμάζουν καλύτερα τους φοιτητές/τριες και απόφοιτους για να γίνουν ενεργοί πολίτες και να υπηρετούν σωστά την κοινωνία. Επιπροσθέτως μέσω των μελετών εντοπίζονται προβλήματα στην εκπαιδευτική πορεία όσων αναζητούν τις υπηρεσίες του γραφείου, και προτείνονται λύσεις.

Άλλες Δράσεις

  1. Οργάνωση ολιγόωρων σεμιναρίων (webinars) προς ενημέρωση των φοιτητών/τριών και αποφοίτων του ΕΚΠΑ, αλλά και στο ευρύ κοινό, τα οποία σεμινάρια στόχο έχουν την ενδυνάμωση δεξιοτήτων και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά τις αλλαγές που συντελούνται ή προβλέπονται χρόνο με τον χρόνο. Τα εν λόγω webinars που διοργανώνονται από το Γραφείο Διασύνδεσης μέσω των συμβούλων του Γραφείου ή διαφόρων experts, είναι άνευ κόστους.
  2. Ετήσια δράση Ημερών Καριέρας. Στις Η.Κ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/τριες και απόφοιτοι να έρθουν σε επικοινωνία με εταιρείες – ομίλους και να επικοινωνήσουν μέσω συνέντευξης για τις θέσεις εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης στις εν λόγω εταιρείες. Γίνεται προώθηση των βιογραφικών τους σημειωμάτων καθώς επίσης στο πλαίσιο των Η.Κ πραγματοποιούνται workshops, ομιλίες δηλαδή, οι οποίες διεξάγονται από τους συμβούλους ή experts από εταιρείες για τις τελευταίες τάσεις στην αγορά εργασίας αλλά και όχι μόνο. Τα αποτελέσματα των δράσεων των Η.Κ αναρτώνται πάντα στο site του Γραφείου Διασύνδεσης.
  3. Προβολή των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αποτελεί ετήσια δράση του Γραφείου και στόχο έχει την ενημέρωση προς όλα τα σχολεία της Ελλάδας και για τα 41 τμήματα του ΕΚΠΑ. Ένας εκπρόσωπος –καθηγητής /τρια του κάθε τμήματος πραγματοποιεί  μία διαδικτυακή παρουσίαση του τμήματός του/της, αναφέρονται  τα facilities που παρέχει το τμήμα, το career path που προσφέρεται από τις σπουδές που θα κάνει ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η στο εκάστοτε τμήμα, καθώς επίσης και οι δυνατότητες που παρέχονται από το  τμήμα σε Μεταπτυχιακό επίπεδο κ.ο.κ.

Επιδιωκόμενες επιδράσεις:

Κύριος και βασικός στόχος του Γραφείου είναι να συνεργάζεται στενά και συστηματικά με τα τμήματα σε θεσμικό επίπεδο. Να ενσωματώνονται οι υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης στα ακαδημαϊκά μονοπάτια

Όταν αυτές οι υπηρεσίες προωθηθούν συστηματικά και ενσωματωθούν στρατηγικά στην πορεία σπουδών, βοηθούν τους φοιτητές/τριες και απόφοιτους να αναπτύξουν προσωπική στρατηγική καριέρας, κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες, αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετάβασης από τις Σπουδές στο εργασιακό περιβάλλον καθώς επίσης και  υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τις σπουδές και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο